Az Erzsébet Nagy Szálloda Paks város történelmi szimbólumának tekinthető.

A szálloda múltját tekintve Aranyhajó, Nagyvendéglő, majd Béke Szálló néven vendégfogadóként üzemelt már az 1700-as évektől kezdve. Paks első szállodája az Erzsébet Nagy Szálloda nevet az akkori tulajdonosától, Bálint Lajostól kapta Erzsébet lányáról még 1900-as évek elején. A szálloda történelmében kiemelt szerepet játszó családok (Bálint, Baumann, Daróczy, Paksy) emlékének adózva kapták nevüket a régi, klasszicista stílusú lakosztályaink és superior szobáink.

1952-ig a szálloda üzemeltetése több kézben megfordult. Az akkori Béke Szálló 1952 után, mint műemlék védelmi épület sorsa hanyatlásnak indult. Végül a lebontás gondolatát elvetve, megindult az épület restaurálása az 1960-as évek végén.

 

Megmozdult a település, így az összefogásnak köszönhetően a földszinti rész kialakításába beszállt a Dunamenti Vendéglátóipar Vállalat, presszó, étterem, borozó kialakításával. A Paksi Képtárat Halász Károly alapította és 1991-es létrehozásától 2005-ig ideiglenesen az egykori Erzsébet Szálló épületében helyezték el, de a helyi Tourinform iroda, a városi nyugdíjas klub és a gyermekétkeztetés is itt kapott helyet.

2005 novemberében 1 éves előkészületek után végleges gazdára lelt az Erzsébet Nagy Szálloda****. Immár a Paksi Atomerőmű Zrt. tulajdonában és az ATOMIX Kft. üzemeltetésében 2010. decemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

Megjelent cikk főcíme
Webcím
Halódó értékeink – az Erzsébet szálló
Jobb sorsra lenne érdemes
 
 
Régi pompájában ragyoghat az Erzsébet szálló
 
 
Gazdára lelt az Erzsébet szálló
 
 
Egyéves előkészítés után, 2005 végén vásárolta meg
 
 
Régi fényében, új köntösben Erzsébet
 
 
Az Erzsébet Szálló az 1940-50-es években
 
 
Régi barátság születik újjá
 
 

 

 

 

← vissza, az előző oldalra