Paksi képtár
Kortárs művészeti intézmény, 2010 óta tematikus/országos gyűjtőkörű szakmúzeum besorolású. Az állandó kiállítások mellett nagy volumenű, jelentős érdeklődésre számot tartó időszakos és vándorkiállítások tekinthetők meg a képtárban.
 
     Paks Városi Múzeum     Paksi l Metszet
A szálloda szomszédságában található múzeum  jelentős régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Külön hangsúlyt kap a római kori Lussonium emlékanyaga. Az állandó kiállítások mellett a főépületben rendszeresen tartanak időszaki tárlatokat. Az öt teremből álló állandó kiállítás, időszaki kiállítások, kőtár, valamint Pákolitz István költő emlékszobája várja a látogatókat.
 
     Szentlélek templom
Makovecz Imre által tervezett építmény, római katolikus templom. Az igazi építészeti különlegességnek számító templomon a népi építészet hagyományait a legmodernebb eszközökkel ötvözte. Ezen az épületen is, mint a művész legtöbb alkotásán a fa dominál.  Bejáratánál két angyal áll őrt: a Világosság és a Sötétség Angyala.
 
     Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központ
Az atomerőmű üzemi területe előzetes bejelentkezés alapján hétfőtől szombatig látogatható. A múzeum és az üzemi terület megtekintéséhez igénybe vehető idegenvezetés.
 
     Atomenergetikai Múzeum
Az Atomenergetikai Múzeum 2012 márciusában nyitotta meg kapuit. A kiállítás a paksi atomerőmű építkezési munkáinak és üzemeltetésének történetét, tárgyi emlékeit örökítik meg az 1960-as évektől napjainkig.
 
     Lussonium – Római kori romkert
A mai Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó fennsíkon helyezkedik el a Római Birodalom idején katonai táborként működő, jelenleg romkertként látogatható Lussonium, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a paksi Dunakanyarra és a környékre.
 
     Gárdonyi kilátó
Csodálatos panoráma a paksi Dunakanyarra a löszfal tetejéről.
 
     Ürgemező
Közvetlenül a város nyugati szélénél terül el az Ürgemező nyílt homoki gyeppel, valamint kisebb-nagyobb buckaközi láprét foltokkal tarkított komplexe. A dimbes-dombos táj tökéletes helyszíne lovaglásnak, gyalogtúráknak és nordic walking sportnak egyaránt.
 
     Imsósi erdő
A kikapcsolódás és relaxálás egyik legegyszerűbb módja a természetjárás, melynek kiváló helyszíne a város északi részén elterülő Imsósi erdő.
 
     Duna-parti sétány
A szálloda szomszédságában található a Duna-parti korzó. A védett, több mint száz éves gesztenyefák közötti séta minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt. Nyáron a kulturális élet egyik központja, az itt felállított vízi színpad színházi bemutatóknak, zenés, táncos előadásoknak a színhelye.
 
     Sárgödör téri pincesor
Paks igazi gyöngyszeme, nevezetessége, közösségi rendezvényeinek hangulatos színhelye a Sárgödör téri pincesor. A présházak homlokzata korabeli, eredeti állapotot idéz. A szorosan egymáshoz illeszkedő házacskák barátságos hangulatot, a zöld cserjékkel, tarka virágokkal borított tágas tér pedig a közös mulatozás örömét, vidámságát villantja elénk.
 

← vissza, az előző oldalra