Paksi képtár                                                                   
Kortárs művészeti intézmény, 2010 óta tematikus/országos gyűjtőkörű szakmúzeum besorolású. Az állandó kiállítások mellett nagy volumenű, jelentős érdeklődésre számot tartó időszakos és vándorkiállítások tekinthetők meg a képtárban.
 
    Paks Városi Múzeum          Paksi I Metszet                  
A szálloda szomszédságában található múzeum  jelentős régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Külön hangsúlyt kap a római kori Lussonium emlékanyaga. Az állandó kiállítások mellett a főépületben rendszeresen tartanak időszaki tárlatokat. Az öt teremből álló állandó kiállítás, időszaki kiállítások, kőtár, valamint Pákolitz István költő emlékszobája várja a látogatókat.
 
    Szentlélek templom                                                        
Makovecz Imre által tervezett építmény, római katolikus templom. Az igazi építészeti különlegességnek számító templomon a népi építészet hagyományait a legmodernebb eszközökkel ötvözte. Ezen az épületen is, mint a művész legtöbb alkotásán a fa dominál.  Bejáratánál két angyal áll őrt: a Világosság és a Sötétség Angyala.
 
    Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központ    
Az atomerőmű üzemi területe előzetes bejelentkezés alapján hétfőtől szombatig látogatható. A múzeum és az üzemi terület megtekintéséhez igénybe vehető idegenvezetés.
 
    Atomenergetikai Múzeum                                              
Az Atomenergetikai Múzeum 2012 márciusában nyitotta meg kapuit. A kiállítás a paksi atomerőmű építkezési munkáinak és üzemeltetésének történetét, tárgyi emlékeit örökítik meg az 1960-as évektől napjainkig.
    Lussonium – Római kori romkert                                  
A mai Pakshoz tartozó Dunakömlőd területén, a valamikori Duna-meder fölé magasodó fennsíkon helyezkedik el a Római Birodalom idején katonai táborként működő, jelenleg romkertként látogatható Lussonium, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a paksi Dunakanyarra és a környékre.
 
    Gárdonyi kilátó                                                               
Csodálatos panoráma a paksi Dunakanyarra a löszfal tetejéről.
 
    Ürgemező                                                                       
Közvetlenül a város nyugati szélénél terül el az Ürgemező nyílt homoki gyeppel, valamint kisebb-nagyobb buckaközi láprét foltokkal tarkított komplexe. A dimbes-dombos táj tökéletes helyszíne lovaglásnak, gyalogtúráknak és nordic walking sportnak egyaránt.
    Imsósi erdő                                                                    
A kikapcsolódás és relaxálás egyik legegyszerűbb módja a természetjárás, melynek kiváló helyszíne a város északi részén elterülő Imsósi erdő.
 
    Duna-parti sétány                                                          
A szálloda szomszédságában található a Duna-parti korzó. A védett, több mint száz éves gesztenyefák közötti séta minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt. Nyáron a kulturális élet egyik központja, az itt felállított vízi színpad színházi bemutatóknak, zenés, táncos előadásoknak a színhelye.
 
    Sárgödör téri pincesor                                                   
Paks igazi gyöngyszeme, nevezetessége, közösségi rendezvényeinek hangulatos színhelye a Sárgödör téri pincesor. A présházak homlokzata korabeli, eredeti állapotot idéz. A szorosan egymáshoz illeszkedő házacskák barátságos hangulatot, a zöld cserjékkel, tarka virágokkal borított tágas tér pedig a közös mulatozás örömét, vidámságát villantja elénk.
 
 
VÁROSI RENDEZVÉNYEK
 
Spájz, termelők és kreatívok vására - Negyedévente szombatonként
Az Erzsébet Nagy Szálloda előtti téren több mint 20helyi kistermelő mutatkozik be és magukkal hozzák saját készítésű füstölt áruikat, sajtjaikat, szörpjeiket, lekvárjaikat és kézműves termékeiket. A vásáron nem csak vásárolhat, hanem meg is kóstolhatja a finomságokat, miközben gyermekei a szállodában berendezett játszóházban és kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

Puttonyos fesztivál - Ősz, szüreti fesztivál
A hagyományos szüreti fesztiválokkal ellentétben, Pakson egy különleges gasztronómiai fesztivál kerül szeptember végén - október elején megrendezésre a Sárgödör téren, Paks hangulatos pince falujában.  A rendezvény középpontjában a szőlő, a bor, a tócsni és a zene áll. Minőségi programok, országosan ismert fellépők, helyi zenekarok, gasztro terasz várja az érdeklődőket. 

 
Gastroblues fesztivál - Július első hétvégéje
Hazánk legrégebbi, Közép-Európa egyik legjelentősebb bluesfesztiválja, amit  színvonalas koncertek, borbarát találkozó, főzőverseny, kispályás focimeccsek színesítenek. A hazai és külföldi rock, blues és jazz zenészek mellett, több külföldi sztárzenekar, és több mint húsz borász érkezik, köztük a legnevesebb pincészetek képviselői is. A nemzetiségi gasztronómiai napok is fontos szerepet töltenek be az eseménysorozat kínálatában.

 
Forralt bor és kolbász ünnep - December eleje
A város télen sem maradhat fesztivál nélkül, ezért is kerül megrendezésre a Forralt bor és Kolbász ünnep, mely egy meghitt és családias rendezvény. A közeledő Karácsony, a közös ünnepvárás forralt bor és sült kolbász kíséretével, a család, a hit és az összetartozás fontosságát hivatott erősíteni a Sárgödör téren, Paks hangulatos pince falujában. 

Duna-átúszás és tűzijáték - Augusztus 20.
A minden évben megrendezésre kerülő Duna átúszáson az augusztus 20-ai Szent-István-napi ünnepi programok részeként vehetnek részt a vállalkozó kedvűek, ha a Duna vízállása és az időjárási körülmények is engedik.  A nap másik fő attrakciója a színvonalas tűzijáték és fáklyás csónakok felvonulása. A program a szálloda mellett található , a tűzijáték a szálloda wellness teraszáról is jól látható. A nap elmaradhatatlan programjai közé tartoznak színvonalas koncertek és színpadi produkciók.

Országos Sillerfesztivál - Június eleje
A Sillerfesztivál évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Sárgödör téren évente megrendezésre kerül a siller borok versenye és a hozzá illő ételek főzőversenye is. A gasztronómia mellett néptánc, népzene és koncertek színesítik a rendezvényt.

Kávé-, bor- és pálinka fesztivál - Szent Iván éj körül
A Kávé-, bor- és pálinkafesztivál országosan egyedülálló rendezvény, a Sárgödör téren, Paks hangulatos pince falujában. Érdekessége, hogy máshol még nem egyesítették egy rendezvényben ezt a három - a gasztro kultúrában közkedvelt - italt. A minőségi ételek és italok mellett, helyi kézművesek és helyi termelők árulják termékeiket, így többek között fazekasok, ékszerkészítők és sajtkészítők is jelen vannak a rendezvényen. A kétnapos fesztivál fő attrakciói a késő délutáni és esti nagykoncertek.

Atomfutás - Szeptember eleje
Az évről évre egyre több résztvevőt számláló rendezvényre többféle távon, váltóban is lehet nevezni, valamint a gyerekek is kipróbálhatják magukat. Az Atomfutást kísérőprogramok színesítik. A vállalkozó szelleműek kipróbálhatják magukat a BrutálAtom Terep Akadály Futóversenyen. Az egészségügyi szűrések mellett, egyéb sport- és egészségmegőrző, valamint kulturális programok, gyermekjátszóház, kézműves foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Város napja - Május
Az esemény több programelemből áll, úgy mint halászléfőző verseny, felvonulás, színpadi produkciók a nagy és kisszínpadon és kísérő programok több témára hangolva. A Táncsics parkban a két színpadon 23 helyi civil szervezet bemutatóját tekinthetik meg a rendezvényre látogatók, mindeközben tartalmas programokon vehetnek részt kicsik és nagyok egyaránt.

Múzeumok éjszakája - Szent Iván napjának előestéje
Az Atomenergetikai Múzeum szívesen csatlakozik országos múzeumi programokhoz. Felnőttek és gyerekek látványos kültéri fizikakísérleteket és jövő technológiái-bemutatót láthatnak, a kisebbeket kézműves-programok várják. Az Atomenergetikai Múzeum programkínálatával igyekszik minden korosztályt megszólítani – kisgyermektől a nagyszülőig –, hogy néhány órára kellemes kikapcsolódást nyújtson az egész családnak. A látogatókat elektromos busz szállítja a két múzeum között. 
 
További információt városunk honlapján (http://paks.hu/) vagy facebook oldalán (https://www.facebook.com/pakshivatalos/) olvashatnak.